Nu åbner Varmepumpepuljen 2024: Tjek, hvor du kan få tilskud i Helsingør

Ligger din bolig inden for det mørkegrønne eller grønt skraverede felt, er der fjernvarme eller planer om det i området, og puljen kan derfor ikke søges. Er boligen derimod i det gule, grønne eller lilla skraverede område, kan puljen søges. Foto: PR.
dato

Energistyrelsen har netop åbnet for en ny pulje med tilskud til varmepumpe. Men hvorvidt man kan søge puljen, afhænger af fjernvarmeforholdet på adressen. Lokal ekspert fra Helsingør giver sine bedste råd. 

Varmepumpepuljen i 2024 er netop åbnet for ansøgninger, og i år kan der søges om op til 27.000 per husstand. Det kræver dog, at boligen, der søges varmepumpetilskud til, ikke befinder sig i et område, hvor der er indlagt fjernvarme eller er planer om det – og i Helsingør Kommune varierer det fra den ene matrikel til den anden.

Fjernvarme eller ej
Førend varmepumpepuljen kan søges, skal man undersøge, om man bor i et område, hvor der er lagt ud til fjernvarme, eller hvor der er planer om det inden for nær fremtid. 

– Nogle steder i kommunen er der lagt ud til fjernvarme, andre steder er der måske planer om det, men hvis man vil søge tilskud til en varmepumpe, skal man bo i et område, der er helt fjernvarmefrit – også for planer om det. Derfor er man nødt til selv at undersøge forholdene for sin egen adresse, siger Jørgen Olsen, der er BBA Certificeret Energivejleder hos Bedre Bad Helsingør – Sylvest VVS. 

Fjernvarmeforholdene for ens område kan findes på kortet på Plandata.dk 

Billigere at skifte om sommeren
Varmepumpepuljen er en del af bygningspuljen, der i 2024 er sat til 315 millioner kroner, og heraf er det meningen, at omtrent 70 procent skal fordeles til varmepumpepuljen. Ifølge Jørgen Olsen kan der være mange gode grunde til at skifte til varmepumpe, og sommeren er en af dem.

– Af helt naturlige årsager er der jo mange, der tænker mere over deres varmeregning, når det bliver koldt udenfor, men sommeren er uden tvivl det bedste tidspunkt til installation af en varmepumpe. Gør man det først om vinteren, skal der sættes en midlertidig energikilde op under installationen. Om sommeren er det lettere, men også billigere for forbrugeren, siger Jørgen Olsen og tilføjer:

 – En varmepumpe kan sættes op sammen med flere forskellige typer af varmesystemer. Når man skal tage en beslutning om en ny installation af varmesystem, anbefaler jeg, at man fået gennemgået hele boligen og får tjekket op på, hvordan man får mest ud af sin varmekilde og dermed en god varmeøkonomi.


Sådan søger du
Varmepumpepuljen kan søges via Energistyrelsens hjemmeside og følgende krav skal være opfyldt: 

  • Varmepumpen skal installeres på en selvejet helårsbolig.
  • Varmepumpen skal erstatte et oliefyr, gasfyr, elvarme eller biokedel – eksempelvis træpillefyr.
  • Boligen må ikke ligge i et område, hvor der i forvejen er fjernvarme eller planlagt fjernvarme. Info derom kan findes på kan ses på plandata.dk
  • Installation af varmepumpe må først ske efter ansøgning om tilskud.
  • Tilskud skal søges til enten en luft-til-vand-varmepumpe eller en væske til vand-varmepumpe – også kaldet jordvarme.
  • Installationen skal foretages af en VE-godkendt installatør

Bedre Bad & Bedre Energi er en landsdækkende kæde af VVS-installatører, der er eksperter i energiløsninger som fjernvarme, naturgas, pillefyr, varmepumpe, jordvarme, solvarme samt i generelle energiforbedringer og energibesparelser i boligen. Læs mere på: www.bedrebad.dk

Kilde: Bedre Bad - Bedre Energi
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.