Flygtning og frivillig: "Jeg vil være til gavn og integrere mig"

Ligesom sin ukrainske veninde, Valentina, vil Nataliie også være frivillig i genbrugsbutikken. (Foto: Lone Kindberg)
dato

Som ukrainsk flygtning kom Nataliie sidste år til Danmark, og mens krigen fortsat hæger i hendes hjemland, er hun taget til jobsamtale med henblik på at blive frivillig i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Helsingør. Jeg vil integrere mig og være til gavn, fortæller hun.

- Jeg har altid haft en mission om at ville hjælpe de fattige, de syge eller dem, der på den ene eller anden måde lider.

Sådan siger 62-årige Nataliie Novikova, da vi møder hende til jobsamtale i baglokalerne i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Helsingør.

Tak til Danmark
Nataliie er en af de knapt 40.000 ukrainere, der er flygtet til Danmark, siden Rusland invaderede Ukraine i 2022, og at blive frivillig i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik er hendes måde at sige tak til det danske samfund.

-  Jeg har meget at takke Danmark for. Jeg har fået så utroligt meget fra den danske regering. Jeg har fået penge, et sted at bo og danskundervisning, så jeg vil gerne give igen og være til gavn hvor jeg kan, fortæller en arbejdsivrig Nataliie fuld af taknemmelighed over bl.a. at blive indkvarteret i først Sandholmlejren og siden i et nedlagt plejehjem i Hornbæk.

Ligesom sin ukrainske veninde, Valentina, vil Nataliie også være frivillig i genbrugsbutikken. Foto: Lone Kindberg

Ligesom sin ukrainske veninde, Valentina, vil Nataliie også være frivillig i genbrugsbutikken. (Foto: Lone Kindberg)

Plads til næsten alle
Nataliies lyst til frivilligt at øse ud af sin tid hos Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik vækker – ikke overraskende - stor begejstring hos Kim Steen Carlsen, butikkens distriktschef. Han har nemlig god erfaring med folk i fleksjob, i arbejdsprøvning og sågar dømte i samfundstjeneste.

-  Mit grundprincip er, at så længe man har mod på at smøge ærmerne op, så er der plads til næsten alle her i butikken. Og så er det næsten ligegyldigt hvilken baggrund man har eller om man kan være her i en kortere eller længere periode. Hvis vi kan mærke, at vi får noget ud af samarbejdet og at arbejdskraften skaber værdi for begge parter, så kan jeg ikke se, hvorfor vi ikke skulle hjælpe. Og det gælder naturligvis også Nataliie, forklarer Kim.

Frivilligarbejdet styrker integrationen
Det er Nataliies gode veninde og landsfælle, 61-årige Valentina Larsen, som har sat Nataliie og Kim i stævne. Selv er hun frivillig i butikken.

-  Som udlænding ønskede jeg selv at komme ud blandt andre mennesker og lære dansk, og det har jeg opnået med frivilligarbejdet. Jeg har mødt så mange søde mennesker på de knap syv år, jeg har været frivillig. Jeg er sikker på, at frivilligarbejdet vil give Nataliie en masse positivt, og samtidig vil butikken få glæde af alle hendes kompetencer og gå-på-mod, fortæller Valentina, som sidder med til jobsamtalen.

Nataliie nikker tilkendegivende og indskyder:

- Jeg vil gerne hjælpe til i butikken og har arbejdet i en second-hand butik i Hornbæk. Jeg er en meget aktiv person - det er umuligt for mig bare at sidde i sofaen. Og så vil jeg gerne integrere mig. Lære det danske sprog og få kendskab til den danske kultur.

Nataliie er en aktiv person, som godt kan lide at gøre en forskel, som da hun arrangerede en ukrainsk kunstudstilling i Helsingør.

Nataliie er en aktiv person, som godt kan lide at gøre en forskel, som da hun arrangerede en ukrainsk kunstudstilling i Helsingør. (Foto: Privat)

Selv om Nataliie taler engelsk til jobsamtalen, kommer der af og til et par danske gloser. Hun er nemlig allerede godt i gang med at lære dansk. To gange om ugen går hun til danskundervisning og håbet er, at frivilligarbejdet kan speede danskfærdighederne op, ligesom det har været tilfældet for Valentina, som begår sig på lige dele dansk og engelsk.

- Inden jeg startede i butikken, havde jeg kun min mand at tale dansk med. Da jeg startede i butikken, skulle jeg pludselig tale dansk med de frivillige og kunderne, indskyder Valentina, hvis mand iøvrigt fik konstateret kræft i 2019.

Når Nataliie ikke går til danskundervisning, bruger hun sin fritid på yoga, svømning, psykologi og den spirituelle verden, for ikke at tale om de frivilligkræfter hun for nylig har lagt i at arrangere og koordinere en ukrainsk kunstudstilling i Helsingør.

De ukrainske veninder Valentina og Nataliie er nu begge frivillige i genbrugsbutikken. Foto: Lone Kindberg

De ukrainske veninder Valentina og Nataliie er nu begge frivillige i genbrugsbutikken. (Foto: Lone Kindberg)

Trods en del på programmet allerede har Nataliie heldigvis også lyst og overskud til at gøre en forskel for kræftsagen. Nataliie og  Kim når derfor hurtigt til enighed om, at hun skal starte som frivillig allerede den næstkommende torsdag. Til stor glæde for dem begge. Og ikke mindst for Valentina, som får fornøjelsen af at arbejde sammen med sin veninde hver tirsdag og torsdag.

- Jeg glæder mig til du starter, siger Kim til Nataliie, alt imens han beder hende om at underskrive frivilligkontrakten.

- I lige måde, gengælder Nataliie.

Det er nu et par uger siden, at Nataliie startede som frivillig i butikken, og det er gået rigtig godt.

- Jeg kan godt lide at arbejde i butikken. Og mine danske kollegaer hjælper mig med mit danske. De retter mine fejl og støtter mig, fortæller hun.

- Nataliie er startet og det går bare rigtig godt, lyder det positivt fra Kim.

Kunne du tænke dig at gøre en forskel for kræftsagen og blive frivillig ligesom Nataliie og Valentina?
Kontakt projektleder Tune Friis på 40 26 16 16 eller skriv til ham på tf@cancer.dk

Kilde: Redaktionen
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.